dilluns, 8 de març del 2010

L'Illa de Maians


El litoral de Barcelona no sempre ha sigut el mateix, al llarg de la història s'ha anat modificant la línia de la costa i la terra ha anat guanyant terreny al mar. Inicialment gràcies a les aportacions de sediment de les rieres que venien de Collserola, del Besos i del Llobregat, posteriorment també amb la intervenció humana.




Si retrocedim fins al SXIII-XIV podiem trobar, enfront de la costa, a uns cent metres, dos bancs de sorra. Aquesta petita illa es va coneixer amb el nom de l'Illa de Maians.




Aquesta illa va quedar integrada a la ciutat amb la construcció del primer port de Barcelona. Construït sota el regnat del rei Joan II el port es va iniciar el 20 de setembre de 1477.



Molts anys més tard, sobre allò que era Maians, va néixer el barri de la Barceloneta. Aquest barri va ser projectat i construït per l'enginyer Joris Prosper Van Verboom l'any 1753 per tal d'encabir-hi els habitants del la Ribera que havien perdut les seves cases enderrocades per ordre Felip V per construir la Ciutadella.




L'any 1986 Quim Monzó va recordar el nom d'aquesta illa al seu llibre: L'Illa de Maians

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada